فضیلت سبک زندگی اسلامی

معماری اسلامی
از مهمترین شاخص های سبک زندگی اسلامی، معماری اسلامی است که با تغییر آن به معماری غربی بقیه رفتارهای اسلامی راهم باخود به فراموشی سپرد.معماری اسلامی در دهه های گذشته به گونه ای مهندسی شده بود که منازل بیرونی و اندرونی داشتند.مهمان های نامحرم نه صدای گفتگو و خنده بانوان را می شنیدن نه دست روی آنها را می دیدن ، این مرزبندی ها باعث می شد عفاف و حیا در بینشان نهادینه گردد.خانه ها بدون اشراف بر یکدیگر، آرامش را بین هم تقسیم می کردن،چرا که در بین مردم ضرب المثل شده بود که در زمان ظهور حضرتش پنجره های که به خانه همسایه دید داشته باشد مسدود می کند.

متاسفانه با باز شدن آشپزخانه ها داخل پذیرایی ،خانم خانه در جلو دید مهمان نامحرم مشغول پخت پز می باشد؛ درحالیکه در سبک اسلامی آشپزخانه مکانی محرمانه برای بانوی خانه بود.اینکار باعث شده حجب و حیا بانوان از بین برود.

مردم هم به پیروی از حضرت علی علیه السلام در باره اختلاط  محرم و  نامحرم  که فرمود:«ای بندگان خدا! بدانید که… گفتگو و اختلاط مردان با زنان نامحرم سبب نزول بلا و بدبختی خواهد شد، و دل‌ها را منحرف می سازد، و پیوسته به زنان چشم دوختن؛ نور چشم دل را خاموش می گرداند، و همچنین با گوشه چشم به نامحرم نگاه کردن از حیله و دام های شیطان است.» (بحارالانوار ج 74 ص 291 )

فایده این گونه مهندسی آسایش  و اعتقاد دینی افراد را در رفت و آمد های فامیلی فراهم می کرد.و اگر مهمانی بر آنها وارد می شد، اطاق پذیرایی از محیط بقیه ساکنان جدا بود.بنابراین حدود محرم و نامحرم رعایت می شد. افراد خانواده هم در گرما و سرما دچار سختی نمی شدند.به همین علت از آمدن اقوام و فامیل برای صله رحم خسته نمی شدند.


قناعت

از طرفی چون قناعت در زندگی شان حرف اول را می زد و به سخن حضرت علی علیه السلام اعتقاد داشتند،که فرموده اند : هيچ گنجی غنی تر از قناعت نيست،(حكمت 371) به قناعت در خوراک عامل بودن، برای مهمانی دادن ها به جهت اقتصادی مشکل دار نمی شدند. در پذیرایی ها از یک نوع غذا استفاده می کردند که هم هزینه کمی داشت هم لذیذ بود .مثلا با خورشت قرمه سبری که بوی آن تا چند تا کوچه می پیچید پذیرایی می کردن، اسراف و دور ریز هم نداشتند. این سادگی نشانه کم شانی نبود،چرا که همه از شخصیت یکدیگر شناخت داشتند، به قناعت کردن افتخار می کردن. به قناعت در پوشش عمل می کردن و بنابراین در مراسمات از یک لباس مخصوص به تعداد دفعات استفاده می کردند،چون می دانستن شخصیت انسان به لباس نیست.ولی امروزه شخصیت افراد به لباسشان است !!هرکسی شیک پوشتر باشد یعنی فرد مهمتری است!!در حالیکه تربیت قرآنی می فرماید :ان اکرمکم عند الله اتقیکم.گرامی ترین شما نزد خداوند با تقواترین شما است.

همه این مولفه ها باعث می شد که بیشتر با هم باشند و احساس فخر فروشی نسبت به یکدیگر نداشتن. لذا یکدلی و همدلیشان بسیار بود، در مشکلات یاری گر هم بودند. گرفتار چشم و هم چشمی و تجملات و اسراف هم نبودند.

متاسفانه امروزه دیگر نه از آن بوی خوش در مهمانی ها خبری هست و ارزش ها برعکس شده سر میز غذا بیشتر از نیمی از غذا اضافه می ماند و مهماندار همه باقیمانده هارا در سطل زباله می ریزد!!!

رسانه در تمام برنامه ها و فیلم هایش فرهنگ مصرف گرایی را تبلیغ می کند، گویا همه هم و غم مردم باید مصرف ظروف جدید و  بقیه وسایل زندگی باشد. از کودک و نوجوان ، پیر و جوان شبانه روز در فکر تغییر ذائقه و پوشش و وسایل زندگی باشند!!! بنابراین دائما در فکر بدست آوردن پول باد آورده هستند تا بتوانند از پس این تغییرات باشند.

ویژگیهای فضیلت های فراموش شده:

سبک زندگی اسلامی

رعایت حدود محرم و نامحرم

معماری اسلامی

صله رحم

قناعت

همدلی و همزبانی

موضوعات: فرهنگی  لینک ثابت
نظر از: مرکز تخصصی تفسیر شاهین شهر [عضو] 

سلام خدا حفظتان کند
_____________________
سلام ممنونم

1394/11/25 @ 17:58


فرم در حال بارگذاری ...