بررسی و مقایسه رویکردهای فرودویونک در باب منشاء دین و نقد آنها با نگرش قرآنی | ... |
تدوین و نگارش: رقیه عیوضی استاد راهنما: آقای بهمن اکبری استاد داور: دکتر اسدی
چکیده
امروزه بحث از دین و منشأ آن، یکی از مهمترین مباحث در حوزه دین پژوهی است. اندیشمندان حوزه های مختلف علوم نسبت به این مسأله نگرش های متفاوتی دارند و با رویکردهای علمی، روان شناختی و جامعه شناختی به تبیین منشأ دین پرداخته اند و همین امر سبب گشته که پرداختن به مسأله منشأ دین و علل گرایش به دین و دینداری در حوزه کلام جدید و دین پژوهی از اهمیت ویژه ای برخوردار شود.
ادامه مطلب :
بنابراین، از مهمترین مباحث کلامی بررسی منشأ دین است که سرچشمه دین از کجاست و به کجا برمیگردد، پردازش این مسأله و ارائه تئوریهای مختلف و تبیین علمی از منشأ دین، موجب ارائه نظریاتی در دو حوزه مختلف یعنی ؛ حوزه الحادی و حوزه خداگرایانه (از منشأ دین) شده است. از جمله اندیشمندان این دو حوزه، میتوان از فروید و یونگ نام برد که به ترتیب در حوزه الحادی و تکامل گرا و خداگرایانه قرار میگیرند و به تبیین منشأ دین با نگرش روانشناختی میپردازند.
در تحقیق حاضر پس از بیان کلیات و مفاهیم تحقیق، سعی بر این است که ضمن بیان رویکردها و مؤلفه ها و ساختار هر دو دیدگاه، به تبیین و تحلیل مقایسه ای آنها پرداخته شود. نهایتاً نیز به نقد هر دو دیدگاه اشاره شده و ضعفها و کاستیهای آنها بررسی شده است.
همچنین در پایان به بررسی منشأ دین از نگاه قرآن پرداخته شده است که قرآن منشأ دین را فطری و الهی میداند و بدین صورت، پاسخ حقیقی چیستی دین و این که سرچشمه دین از کجاست و به کجا برمیگردد، از نظر قرآن بررسی شده است.
کلید واژه ها: دین، نظریه روان شناختی دین، روان زایی، سطوح روان، ضمیر ناخودآگاه شخصی، ضمیر ناخودآگاه جمعی، کهن الگو.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1391-01-08] [ 09:41:36 ب.ظ ]
|